SAYGI DEĞERİNE BAŞLARKEN…
Saygı insanlara uygun bir dille meramımızı anlatmaktır. Saygı insana değer vermektir.
İnsan haklarını önemsemek, tüm insanlara hoşgörülü olmaktır. Herkese kendimize davranılmasını istediğimiz gibi davranabilmektir. Saygı insanın kendine ve yaptıklarına karşı gösterdiği değerdir
Konuşanın sözünü kesmeden dikkatle dinlemek, İnsanın insan olduğunu unutmayıp ona değer vermek, aynı fikri paylaşmasak da hoşgörülü davranmak, İnsanların kötü yönlerini alaya almamak,
Haksızlığa uğradığımız zaman bile insana olan saygımızı yitirmeden güzel bir diyalog kurabilmek...
Değer ve hoşgörü sahibi olmak, ne tür davranışlarla karşılaşmak istiyorsak o şekilde davranmak bir gerekliliktir.
Saygı içten gelerek yapılacak bir şeydir.
İnsan önce kendine saygı göstermelidir.
Kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak karşımızdakine de öyle davranmaktan yola çıkarsak "Saygı göstermeyen saygı bekleyemez." diyebiliriz.
Saygının olmadığı bir toplumda neler olur, neler ...
Huzursuzluk, tartışma, kargaşa çıkar. Saygısızlık insanlar için kavga sebebidir. Saygı olmazsa insanlar birbirlerini duymaz. Hoşgörüsüzlük gerginlik yaratır. Anlaşma ve uyum olmaz. Anlaşma ve uyumun olmadığı toplumda ilerleme de olmaz.
Saygı olmazsa mutlu ve huzurlu bir toplum ortamı sağlanmaz. İnsana ait bütün değerler ortadan kalkar.
Kimseye saygısı olmayan yalnız yaşamaya mahkûmdur.
Saygısızlıkla karşılaştığımızda hissettiklerimizi düşünelim:
(Kendimi değersiz hissederim.
Yine saygılı davranmaya çalışırım.
Tahammül edemem, sinirlenirim.
Hiç kimse saygısız bir davranış karşısında güzel bir şey hissetmez.)
Ailenin bir üyesi olarak üzerimize düşen saygı davranışları...
Ailemizdeki diğer bireylerin isteklerini göz ardı etmeden, onların istekleri ile kendi ihtiyaçlarımız arasındaki dengeyi sağlayabilmeliyiz.
Her şeyden önce onların bizim ailemiz olduğunu unutmadan onların isteklerini saygılı bir şekilde yerine getirmeliyiz.
Ailemize ve çevremizdekilere güzel sözle karşılık vermeliyiz.
Anne babamızın bize verdiği emeği düşünerek hareket etmeliyiz. Onların bizim için ortaya koyduğu fedakârlıklar karşısında göstermemiz gereken şey, sadece saygı olmalıdır. Zira "Of bile demeyiniz." deniliyor.
Anne babamızın üzerimizde hakkı olduğunu düşünerek davranmalıyız. Ailemizle bağlarımızı güçlendirmek için çaba göstermeliyiz
Onların söylediklerini dinlemeliyiz. Bizden istenen şeyleri yerine getiremiyorsak "Yapamam." demek yerine "Yapamıyorum, çünkü... " diyerek gerekçeyle birlikte söylemeliyiz.'
Ailece ortak bir karar alınacağı zaman kendi fikirlerini söylemeliyiz, başkalarının fikirlerine de saygı duymalıyız.
Sorumluluklarını yerine getirerek, anne ve babanın emeklerini boşa çıkarmamalıyız.
Arkadaşlar arasında zaman zaman kavgalar olur. Kavga sonrası hep kendimizi haklı bulabiliriz. Ama yalnız kendi açımızdan düşünmemeliyiz. Durup bir de onun açısından değerlendirmeliyiz.
Arkadaşımıza her durumda arkadaşlığımızı hissettirebilmek saygılı davranıştır. Her şeyden önce arkadaşımızı sevmeliyiz. Sevmediğimiz bir insana saygı duyamayız.
Bir insanın hakkının bittiği yerde diğerinin hakkı başlar. Bunu yaşatmalıyız. Hangi ortam ve mekânda, hangi kişilere karşı olursa olsun; bu kişiler ister bizim gibi düşünsün, ister bizden çok farklı düşünsün... Biz saygılı davranmalı, insana değer vermeli, bu değerin gerektirdiği gibi onların haklarına saygı göstermeliyiz.